7 moduri de a preveni accidentele

Stiati ca aproape 90% dintre accidente se intampla din cauza unei erori umane? Nimeni nu planuieste, cand pleaca de acasa, sa fie in mijlocul unui accident de masina, dar evenimente imprevizibile se pot petrece tot timpul, chiar si celor mai vigilenti dintre soferi. Independent de vointa ta se pot intampla multe lucruri neplacute, dar totusi poti lua anumite masuri pentru a preveni accidentele. Iti prezentam mai jos 7 moduri prin care, tu ca sofer, poti sa te feresti de pericole pe strazi.

Fii cu ochii in patru

Chiar daca iti vine foarte usor, niciodata nu ar trebui sa conduci ca un robot pentru ca aceasta este o modalitate sigura de a incetini timpul de raspuns si de a scadea gradul de constientizare. Fii cu ochii in patru la drum, dar si la autovehiculele din jurul tau pentru a ajuta creierul sa ia actiunile cele mai bune in situatiile limita.

Daca ai hotarat sa pleci, desi esti obosit, sfatul nostru este sa reconsideri si sa tragi un pui de somn inainte de a conduce. Studiile recente au aratat ca soferii obositi sunt de doua ori mai predispusi sa produca accidente decat cei odihniti. In cazul in care te afli deja pe drum, iar ochii incep usor usor sa ti se inchida ar fi bine sa opresti intr-o parcare pentru o ora de somn sau sa iti procuri o cafea sau un energizant. Ai grija totusi, cofeinei ii trebuie ceva timp sa iti faca efectul iar dupa ceva vreme dispare. Asa ca pe termen lung cel mai bun este totusi un somn linistor.

Evita distragerea atentiei

Mancatul la volan, vorbitul la telefon, potolirea copiilor galagiosi de pe bancheta din spate, toate iti indeparteaza atentia de la drum si de fac sa te deconcentrezi. Multi cred ca daca opresc intr-o benzinarie sa isi cumpere un sandwich sau daca trag pe dreapta sa vorbeasca la telefon pierd timp pretios, dar de fapt nu isi dau seama ca de fapt evita multe alte evenimente neplacute care in final nu compenseaza timpul petrecut in afara carosabilului pentru a rezolva aceste necesitati.

Pastreaza distanta fata de masina din fata

Distanta fata de masina din fata trebuie ajustata in functie de viteza de deplasare. Daca mergi pe autostrada si rulezi la viteze mari pastreaza o distanta considerabila fata de autovehiculul din fata, astfel incat sa iti permita sa franezi in siguranta in caz de necesitate.

Tine mainile pe volan

Condusul poate deveni monoton atunci cand conduci distante lungi pe autostrada si esti tentat sa iei mana de pe volan sau sa uiti sa o mai pui la loc. Lucru valabil si in oras cand stai la coada la semafor. Nu uita ca mainile trebuie sa stea tot timpul pe volan indiferent de situatie.

Adapteaza viteaza la conditiile de trafic

 

Condusul pe vreme nefavorabila ar trebui sa fie mult mai prudent. Daca vizibilitatea iti este afectata de ceata, vei avea nevoie de mai mult timp pentru a executa manevrele de siguranta asa ca ia in vedere sa pastrezi o distanta mai mare fata de autovehiculul din fata ta. Pe timp de ploaie poate interveni acvaplanarea asa ca documenteaza-te inainte de a pleca la drum cum sa reactionezi in astfel de situatie. Aderenta anvelopelor scade mult pe carosabil umed, deci ar trebui sa reduci viteza pentru a preveni derapajul.

Semnalizeaza intentiile din timp

Utilizarea lampilor de semnalizare este o metoda sigura de a le comunica, din timp, celorlalti participanti in trafic intentiile tale. Si ar fi bine sa iti intre in reflex si sa o faci de fiecare data atunci cand schimbi directia de mers sau cand treci de pe o banda pe alta.

Condu defensiv

Nu te astepta ca si ceilalti soferi sa se comporte la fel ca tine in trafic. Un stil de condus defensiv poate fi o buna masura de a contracara imprevizibilul. Deci atentie mare la soferii indisciplinati in trafic.

Cu totii ne dorim mai putine accidente pe drumurile patriei mai ales ca am observat cum soferii sunt din ce in ce mai nepasatori si neatenti. Sa speram ca prin sfaturile de mai sus vom contribui la diminuarea situatiilor neplacute iar tu vei fi in siguranta oriunde te vei deplasa.