Bosch au lansat conceptul e-Kart

Un tur de circuit cu kartul era o dorinta pe care o manifestam de la varste fragede. Eram innebunit dupa acele karturi pe curent, cu fise, in care ne tamponam cate 5 minute. Apoi am trecut la cele care functionau pe benzina. Wow, o noua experienta!

Gigantul german Bosch merge mai departe cu evolutia kartului si vine cu o propunere mai interesanta, e-kart. Astfel Bosch au lansat conceptul e-Kart, un kart electric care a fost dezvoltat in parteneriat cu FIA, Asociatia Germana de Motorsport si Mach 1 Kart si prezentat la evenimentul Formula E din 21 mai.

 

Caracteristici

Cu ajutorul celor doua generatoare cu o putere de 20 kw, kartul pune pe rotile din spate un cuplu "sportiv" de 300Nm. Este destul de incitant sa ai la dispozitie un asemenea cuplu, intr-un vehicul atat de mic. Energia este stocata utilizand o baterie litiu de 48 volti. Noul sistemul de propulsie transforma sasiul "Mach 1" al kartului electric intr-un performer pe circuit.  Nervul central al sistemului de propulsie este un ECU special care controleaza fluxul de energie din kart. Este integrat si sistemul de recuperare a energiei BRS conceput de catre Bosch pentru autovechicule, care iti ofera si un cuplu aditional de 150 Nm la nevoie.

E-kart se lauda cu o acceleratie de la 0-100km/h de aproximativ 5 secunde si o viteza de top de 130km/h. In acest moment, e-kart este doar un concept si vrea sa demonstreze insa potentialul energiei electrice in sporturile cu motor entry level.

Kartingul este considerat portita prin care micutii piloti pot ajunge in motorsportul profesional din intreaga lume. Ayrton Senna sau Michael Schumacher au pornit de jos si au castigat multe curse in karting, ajungand apoi campioni. Viitorul ne va demonstra daca vom avea parte de curse cu aceste karturi electrice.

Electrificarea va aduce mai multa senzatie, placere de a conduce si un randament mai ridicat in sporturile cu motor.