Cat de des schimbi uleiul de motor?

Uleiul neschimbat la timp poate afecta ireparabil motorul masinii tale. Aditivii din uleiul murdar fierb iar compusii chimici eliberati in urma procesului incep sa corodeze partile metalice ale motorului. Impreuna cu apa, care se colecteaza in timp, formeaza o depunere de consistenta namolului. Toate acestea transforma textura uleiului care incepe sa retina din ce in ce mai multe particule abrazive de metal care nu fac altceva decat sa deterioreze componentele metalice ale motorului.

Cu totii cunoastem faptul ca trebuie sa schimbam uleiul de motor la intervale regulate de timp sau la o anumita limita de kilometri. Dar intrebarea ramane: cum determinam data exacta a urmatorului schimb de ulei?

Singura solutie este sa tinem evidenta datei ultimului schimb si a numarului de kilometri total parcursi in manualul service al autovehiculului sau intr-un jurnal personal (offline sau online). Apoi trebuie sa determinam cat de repede trebuie sa il inlocuim avand in vedere mai multi factori printre care amintim: conditiile climatice, mediul in care este rulata masina (extraurban sau urban) sau stilul de condus.

In conditii extreme acesta ar trebui schimbat pana in 3000 de kilometri. Ca sa definim aceste conditii extreme, ar trebui sa ne raportam la stilul de condus urban cu multe opriri si plecari de pe loc, parcurgerea zilnica a multor distante scurte. In aceste situatii masina nu ajunge la viteze prea mari, iar motorul nu atinge temperaturi prea inalte ca sa evapore apa care se formeaza in interiorul blocului motor. Astfel se creeaza un mediu prielnic pentru depuneri de sedimente si material vascos pe componentele motorului ingreunandu-le miscarea.

Daca exploatati masina in conditii de clima foarte calduroasa sau in zone cu mult praf sau daca transportati incarcaturi grele mai tot timpul ar fi bine sa schimbati uleiul pana in 5000 de kilometri.

Unii producatori auto sau fabricanti de ulei recomanda schimbarea uleiului la fiecare 15 000 de kilometri sau un an, dar asta in conditii de exploatare optime. Si pana la urma tot ei sunt cei care o sa iti vanda un autovehicul nou daca cel vechi se uzeaza prematur.

Desi masinile noi pot rula mai mult decat cele vechi cu acelasi ulei si desi tehnologia de fabricare a uleiului s-a perfectionat, permitandu-i sa devina la fel de eficient pentru perioade mai indelungate de timp, recomandarea noastra este sa fie schimbat la fiecare 7500 de kilometri sau la 6 luni.

Atentie! Niciodata sa nu faci schimbul mai tarziu decat intervalul maxim recomandat de producator!