Cel mai bun ulei pentru masina ta

pieseautoscan.ro

Orice masina necesita ulei pentru a functiona, mai exact motorul acesteia are nevoie de el pentru o durata de viata mai lunga. V-am explicat in doua articole anterioare cum verificam uleiul de motor si cat de des ar trebui sa il schimbam. Acum a venit momentul sa aflam cateva lucruri despre clasificarea lui si care este cel mai bun ulei pentru masina ta.

Nu ti s-a intamplat niciodata sa te afli in fata raftului unui magazin de piese auto, sau pe site-ul unui magazin online si sa nu stii ce ulei sa alegi pentru masina ta? Ar trebui sa tii cont de mai multe criterii printre care: tipul motorului, varsta masinii, numarul de kilometri parcursi dar nu in ultimul rand bugetul si stilul de condus.

Vascozitatea

Principalul criteriu dupa care se clasifica uleiurile este vascozitatea sau grosimea. Astfel intalnim uleiuri single-grade si multi-grade.

Uleiul single-grade

Este un tip de ulei mai rar, intalnit doar in zonele cu un singur fel de clima(doar calda – Africa sau doar rece – zonele nordice) sau la motoarele care functioneaza intr-un spatiu inchis, intr-un mediu controlat. Notatia pentru vascozitate este: Z(W) unde W este indicatorul pentru iarna si care lipseste la uleiul pentru vreme calda iar Z este indicele de vascozitate.

Exista 11 indici de vascozitate: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W, 20, 30, 40, 50, si 60. Cu cat indicele este mai mare cu atat uleiul este mai gros si implicit temperatura la care poate fi folosit mai mica.

Uleiul multi-grade

Aceste este intalnit in regiunile cu clima mixta, cum este si in tara noastra. Notatia pentru vascozitate este: XW-Y, unde X este indicele care reprezinta vascozitatea uleiului la rece, Y este indicele care reprezinta vascozitatea uleiului la cald in timp ce litera W reprezinta indicatorul pentru iarna(Winter).

Exista 6 indici de iarna: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W  si 5 indici de vara: 20, 30, 40, 50, 60. Cu cat indicele este mai mare cu atat uleiul este mai gros si implicit temperatura la care poate fi folosit mai mica.

In Romania mecanicii auto recomanda sa se aleaga un ulei cat mai subtire iarna si cat mai gros vara. Nu este recomandata utilizarea uleiului cu indicele peste 20W pe timp de iarna sau a uleiului cu indicele sub 30 pe timp de vara.

De asemenea ar fi intelept sa ajustezi indicele vascozitatii pe durata vietii masinii, optand pentru un ulei din ce in ce mai gros pe masura ce masina ta inainteaza in varsta. Plusul de vascozitate ofere o mai buna lubrifiere a partilor mobile ale motorului imbatranite de trecerea timpului.

Metoda de fabricare

Dupa metoda de producere a uleiului, acesta se clasifica in mineral si sintetic dar exista si o varianta rezultata din combinarea celor doua: semi-sintetic.

Uleiul mineral

Acesta este un ulei organic fabricat din petrol pe baza unui proces de extragere a substantelor alcaline. Uleiul mineral este mai ieftin si necesita schimburi mai dese pentru ca isi pierde vascozitatea in timp.

Uleiul sintetic

Acesta este un ulei produs in urma unor reactii chimice controlate in laborator si este de pana la trei ori mai scump decat cel mineral. Pe de alta parte uleiul sintetic nu isi pierde proprietatile la schimbarile de temperatura, creste performanta motorului si necesita schimburi mai rare. Cel mai frecvent se foloseste pe masinile sport si cele de lux.

Ulei semi-sintetic

Ca un compromis, producatorii au ales sa aduca un mix al celor doua tipuri de ulei, in primul rand pentru a-l face mai accesibil. Acesta este cel mai raspandit tip de ulei in magazine la ora actuala. Ofera intr-un fel performanta uleiului sintetic, dar trebuie avut grija sa nu se depaseasca timpul maxim recomandat intre revizii.

Tipul de motor

Tot nu ai aflat care este cel mai bun ulei pentru masina ta!? Te ajutam cu inca o clasificare  mai recenta, si anume in raport de carburantul folosit: benzina sau motorina. Daca in trecut existau lubrifianti universali, testele recente au demonstrat ca, in timp, acestia isi pierd proprietatile in conditii de utilizare diferite. Si cauza este una simpla: daca un motor pe benzina se incalzeste pana la 160 de grade Celsius unul pe motorina ajunge la peste 300 de grade Celsius. Astfel pentru un motor diesel este recomandat un ulei cu un indice de vascozitate mai mare.

Bugetul

Ca si la achizitionarea altor componente ale masinii tale, nici uleiul nu face exceptie de la regula ca cel mai scump este si cel mai bun. Asta nu inseamna ca un ulei mai ieftin este prost, ci ca este fabricat din compusi mai ieftini si prin urmare isi poate pierde proprietatile mai usor. Pe de alta parte daca achizitionezi un ulei mai scump nu inseamna ca trebuie sa il schimbi foarte rar sau deloc.

Care este cel mai bun ulei pentru masina ta?

Cea mai buna metoda de a determina uleiul potrivit pentru masina ta este sa consulti manualul utilizatorului, apoi sa discuti cu mecanicul tau si in functie de criteriile enumerate mai sus sa iei cea mai buna decizie.

Succes!