Cum sa conduci preventiv pe ploaie

Condusul pe vreme ploioasa poate deveni periculos, mai ales daca esti inconjurat si de alti participanti la trafic si conduci pe autostrada, cu viteza mare. Apropo, stiati ca limita maxima de viteza, pe autostrada, pe ploaie, coboara la 80 km/h? Cati dintre voi o respecta?

Statistic, un sfert dintre ciocnirile intre autoturisme se petrec pe carosabil umed, iar principala cauza o reprezinta neadaptarea vitezei la conditiile de trafic. Pentru a ajuta intr-un fel la prevenirea acestor situatii neplacute, iti prezentam mai jos 5 sfaturi utile de care sa tii cont atunci cand conduci pe vreme ploioasa.

1. Redu viteza

Multi soferi nu conduc suficient de prudent pe timp de ploaie, rezultand multe accidente. Ploaia scade foarte mult vizibilitatea ceea ce face ca reducerea vitezei sa fie mai mult decat necesara. Daca furtuna este destul de puternica trage pe dreapta, intr-o parcare, si asteapta ca sa se potoleasca. Daca nu ai plecat inca de acasa si s-a starnit o furtuna, cel mai bine ar fi sa astepti ca aceasta sa se opreasca si soselele sa se usuce.

2. Pastreaza-ti calmul

Starile de anxietate scad mult concentrarea si duc la decizii neadecvate in trafic. Condu incet, fii atent la imprejurimi, la reactiile celorlalti participanti la trafic. Condusul defensiv este cea mai importanta arma a ta atunci cand conduci pe vreme nefavorabila.

3. Porneste luminile de intalnire

Desi majoritatea masinilor noi vin echipate cu lumini de zi, pornirea luminilor de intalnire si a lampii de ceata te va face mult mai vizibil celorlalti participanti la trafic.

4. Sporeste atentia

Scapa de factorii perturbatori in timpul condusului pe carosabil umed. Din ce in ce mai multi conducatori auto sunt distrasi de alte actiuni precum vorbitul la telefon sau trimiterea de mesaje. Pe vreme nefavorabila trebuie sa fii si mai mult cu ochii in  patru atunci cand esti la volan. Opreste muzica, GPS-ul (care oricum nu prea merge pe ploaie), telefonul mobil si cere pasagerilor din masina sa nu-ti distraga atentia in aceste momente.

5. Pregateste masina corespunzator

Chiar daca prognoza meteo anunta vreme insorita, atunci cand urmeaza sa pleci la drum, nu poti sa stii niciodata cand se va starni o furtuna din senin, mai ales vara sau daca urmeaza sa parcurgi o distanta mai mare. Asa ca indicat ar fi sa ai masina pregatita pentru vreme nefavorabila. Asigura-te ca ai anvelopele in stare perfecta si ca sunt suficient de umflate pentru a evita acvaplanarea.

Condusul preventiv pe timp de ploaie este o necesitate. Nu trebuie sa plecam de la premisa ca toti ceilalti participanti la trafic sunt suficient de bine pregatiti, asa ca indicat ar fi sa le acorzi acestora o atentie sporita.