Cum sa economisesti combustibil

Noi, conducatorii auto, nu prea avem cum sa influentam pretul litrului de combustibil, dar in schimb putem face economie in timpul condusului daca urmam cateva sfaturi pe care le vom prezenta mai jos:

Anvelopele trebuie sa fie umflate corespunzator

Pentru o economie de 1-2%, anvelopele trebuie umflate in functie de incarcatura din masina si conform indicatiilor producatorului.

Filtrele de aer trebuie schimbate regulat

Filtrele de aer murdare, imbacsite de praf cresc consumul de combustibil si reduc puterea motorului. Vei fi surprins sa vezi o economie de pana la 10% daca le schimbi la timp.

Bujiile trebuie verificate periodic

Verifica bujiile din cand in cand. Daca acestea sunt murdare duc la o aprindere intarziata si implicit la consum inutil de combustibil. Consulta mecanicul, iar la recomandarea acestuia inlocuieste-le daca si-au pierdut eficienta.

Busonul de la rezervor trebuie inchis ermetic

Dupa ce ai alimentat la benzinarie, asiguara-te ca ai inchis ermetic busonul de la rezervor. Studiile au aratat ca aproximativ 70% din autovehiculele care circula pe strazile din intreaga lume au probleme la busonul de la rezervor ori acesta nu este inchis cum trebuie, ducand la o risipa de peste 500 de milioane de litri de combustibil in fiecare an. Carburantul se evapora pur si simplu din rezervor daca bosonul nu este inchis corespunzator. Asa ca ai grija, daca iti lasi masina parcata mai mult timp cu bosonul desfacut, s-ar putea sa te trezesti cu rezervorul gol.

Stilul de condus nu trebuie sa fie unul agresiv

Condusul agresiv, fara motiv, nu aduce niciun beneficiu. Iti poate aduce, in schimb, numai probleme. Pe langa cresterea riscului de accident si uzura prematura a tuturor consumabilelor masinii tale, agresivitatea la volan mareste si numarul de opriri in benzinarii. S-a demonstrat ca un stil de condus agresiv creste cu 30% consumul de combustibil pe autostrada si cu 5% in oras. Asa ca, cel mai bine ar fi sa nu depasesti limitele legale de viteza.

Elimina surplusul din portbagaj

Cand pleci intr-o calatorie mai lunga ai grija ce incarci in portbagaj. Orice bagaj suplimentar creste consumul de combustibil. S-a aratat ca fiecare 50 kg in plus creste consumul de combustibil cu pana la 2%.

Economiile pe care le vei face urmand sfaturile de mai sus nu par semnificative analizate de la o luna la alta, dar daca le insumezi pe termen lung vei fi uimit sa constati ca ai fi economisit atat de mult incat sa iti permiti sa mergi in mult visata excursie in Caraibe 🙂