Cum sa verifici nivelul de ulei al motorului

Uleiul este folosit pentru a reduce frecarea intre diferite componente in miscare ale motorului si contribuie la prelungirea duratei de viata a acestuia. De aceea, fiecare posesor de autoturism ar trebui sa verifice uleiul macar o data pe luna pentru a se asigura ca nivelul acestuia este corespunzator si pentru a-i testa vascozitatea. Daca uleiul este incarcat de impuritati, si-a pierdut consistenta si miroase a gaz atunci este timpul sa il schimbi.

Pentru a evita situatiile neplacute iti recomandam sa parcurgi pasii de mai jos pentru a testa uleiul motorului masinii tale:

1. Scoate joja de ulei si sterge-o cu o carpa curata

Adu masina pe un plan perfect orizontal. Asigura-te ca ai oprit motorul si asteapta cel putin 10 minute ca acesta sa se raceasca si pentru ca uleiul sa ajunga in baia de ulei. Ridica capota si localizeaza joja de ulei analizand manualul utilizatorului. De obicei aceasta este pozitionata in partea din fata a masinii, central sau usor lateral.

2. Introdu joja inapoi in teava de unde ai scos-o

Daca aceasta se blocheaza pe parcurs rasuceste-o putin. Teava in care intra este curbata iar joja se va indoi in mod natural pe directia curburii daca este introdusa in aceeasi pozitie in care a fost initial.

3. Scoate joja si analizeaza uleiul

Nivelul maxim la care ajunge uleiul pe joja trebuie sa se incadreze intre cele doua marcaje longitudinale existente in capatul acesteia. Daca nivelul de ulei este mai jos decat limita minima atunci va fi nevoie de completare. Daca vascozitatea uleiului este necorespunzatoare (acesta este prea lichid incat pare sa se scurga de pe joja) atunci va trebui schimbat. Pentru a adauga ulei cauta componenta cea mai mare a motorului(asezate de obicei in mijloc) si desfileteaza busonul pe care scrie „OIL” sau care este marca cu o pictograma reprezentand o pompa de ulei. Pune acelasi timp de ulei aflat deja in motor si reia verificarea de la pasul 2, dupa ce ai sters joja cu o carpa curata in prealabil.

4. Pune joja la locul ei

Dupa ce ai parcurs pasii descrisi mai sus si ai tras concluziile, aseaza joja de ulei in teava unde a fost pozitionata initial.

Atentie! Pasii descrisi mai sus nu mai sunt relevanti pentru anumite modele de masini prevazute cu senzori de masurare a nivelului uleiului din motor. In acest caz studiaza manualul utilizatorului si urmareste martorii din bord pentru detalii.

Nu uita! Verifica uleiul cel putin o data pe luna pentru a proteja motorul si a-i asigura o viata lunga.

Alte articole utile