9 sfaturi – cum să conduci pe timp de ceață

Acum când ceața este tot mai prezentă ca fenomen meteorologic care îngreunează circulația pe drumurile țării, conducătorii auto ar trebui să fie din ce în ce mai prudenți și să adapteze viteza în funcție de condițiile meteorologice. Nimeni, dar nimeni nu cred că vrea să se mai repete tragedia din 5 noiembrie 2016 de pe Autostrada Soarelui când, pe baza unor condiții de ceață densă, s-a produs cea mai mare tragedie rutieră din România. A fost un accident în lanț în care au fost implicate zeci de autoturisme. Mai mult și-au pierdut viata 4 persoane și au fost rănite alte câteva zeci. Trecând peste aceste momente nefericite produse din ignoranța unora, haideți să vedem cum ne putem pregăti pentru momentele când suntem nevoiți să pornim la drum.

Cum se produce ceața? Este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna și primăvara, dar destul de frecvent și iarna, atunci când o mare aglomerare de mici particule de apă se afla în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului.

Mai jos iți prezentăm 9 sfaturi cum să conduci pe timp de ceață pentru a preveni incidentele în trafic:

1. Este necesară o inspecție riguroasă a autovehiculului, în special a sistemul de iluminare. Toate lămpile trebuie să fie în stare de funcționare. Dacă mașina ta este echipată cu faruri de ceață cu halogen ar fi  utilă punerea în funcțiune la o vizibilitate de sub 50 de metri. Curăță farurile, eficiența scăzând cu 30% dacă sunt murdare. În lipsa farurilor de ceață, este vital să se pornească luminile de întâlnire, întrucât în aceste condiții meteo este esențial ca vehiculul să fie cât mai vizibil.

2. Rulează cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o asigurare corespunzătoare.

3. Parbrizul, luneta, oglinzile și geamurile laterale trebuie să fie curate. Asigura-te ca rezervorul instalației de spălare este încărcat cu un lichid adaptat anotimpului, iar ștergătoarele de parbriz sunt într-o stare bună.

4. Pe timp de ceață, evită oprirea și staționarea pe carosabil pentru că este extrem de periculos, oricând te poate izbi un șofer inconștient care vine cu viteză din spate. În caz de urgență,oprește pe acostament, însă folosește, pentru semnalizare, luminile de poziție, triunghiurile reflectorizante sau luminile de avarie.

5. Chiar și atunci când ceața nu este atât de densă, deplasează-te cu o viteză redusă, care să permită observarea celorlalți participanți la trafic și oprirea la timp, în caz de necesitate. Condusul preventiv poate salva vieți!

6. Informează-te în legătura cu starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgi și pregătește autovehiculul corespunzător pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.). Dacă nu este imperios necesar să mergi în acea direcție mai bine amână deplasarea.

7. Folosește anvelope corespunzătoare sezonului și asigura-te că au presiunea adecvată. Aceasta din urmă variază în funcție de  tipul de anvelopă și de încărcătura din mașină, dar dacă ești nesigur consultă manualul de utilizare al mașinii tale. Într-un articol dedicat am prezentat cum se poate verifica gradul de uzura al anvelopelor.

8. Respectă cu strictețe indicațiile agenților de circulație.

9. Aprinde farul de ceață, dotare care se află pe majoritatea autovehiculelor aflate în trafic. Acesta poate fi acționat de obicei printr-un buton aflat în stânga volanului, dar pentru mai multe detalii consultă manual de utilizare al autovehiculului tău. Am lăsat la urma acest sfat al condusului pe timp de ceata, pentru ca am considerat ca este cel mai simplu de urmat dar în același timp cel mai important. În acest fel o sa fii mult mai vizibil pentru participanții la trafic care vin din spate.

Prin respectarea acestor cerințe de bun simț despre cum să conduci pe timp de ceață și nu numai, fiecare poate participa la instaurarea unui climat de siguranță pe străzile din țara noastră, mai ales acum când pare că traficul s-a transformat într-o junglă.