Cat de des schimbati filtrul de polen?

Intrebarea din titlu o pun multor cunoscuti incercand sa inteleg la ce intervale de timp schimba conducatorii auto din Romania filtrul de polen (carbon). Multi dintre ei nici macar nu stiu de existenta lui, confundand filtrul de aer cu cel de polen in cele mai multe cazuri. Sau unii pur si simplu isi duc masina in service (la reprezentanta) si o dau pe mana „specialistilor” de acolo iar la final achita factura si pleaca fericiti ca au mai facut inca o revizie. Sau altii sunt suparati ca iar au platit o caruta de bani pe o banala revizie.

Teoretic fiecare constructor auto recomanda in manualul de revizii o schimbare a filtrului de aer la un an sau 15 000 km iar filtrul de polen la doi ani sau 30 000 km. Realitatea este alta. Locuim in orase din ce in ce mai aglomerate, mai poluate iar praful din atmosfera este din ce in ce mai dens. Recomandarea noastra este sa schimbati filtrul de polen la fiecare revizie a masinii pentru o calitate superioara a aerului din habitaclu.

Acum ca se apropie sezonul cald, sistemul de aer conditionat va fi solicitat la maximum si nu cred ca doriti ca aerul pe care il insiprati sa treca printr-un filtru imbacsit de praf, baterii, polen, alergeni si alti poluanti periculosi. Pe parcursul deplasarii, autoturismul absoarbe aerul din exterior asemeni unui aspirator. Filtrul de polen este responsabil asadar de curatarea aerului care intra in masina. In circumstante normale acesta retine polenul, bacteriile, praful, noxele autovehiculelor care ruleaza in fata, oxidul de azot care pot patrunde in sistemul de incalzire, ventilare sau cel de climatizare au autovehiculului dumneavoastra. Filtrul previne chiar si patrunderea resturilor de frunze, insecte sau alte resturi din aer in interiorul masinii.

In traficul urban, in special, concentratia acestor substante atat de nocive pentru sanatate poate fi mult mai mare in interiorul autovehiculului, decat pe marginea carosabilului. Mai ales pentru copii, o concentratie prea mare de emisii poluante poate fi daunatoare. In cazul familiilor cu copii mici, prevenirea imbolnavirilor ar trebui sa ocupe un rol important.

Pe de alta parta, daca filtrul de polen nu este schimbat acesta poate produce un miros neplacut in interior, aburirea geamurilor sau in timp poate duce la avarierea (coroziunea) sistemelor de climatizare.

ATENTIE! Filtrul de polen nu trebuie scos, curatat si reinstalat. Neaparat trebuie sa fie inlocuit cu unul nou. Iar pretul unuia nu este mare. Cele mai bune filtre de polen cu carbon activ de la Bosch, MANN, Mahle sau alti producatori de top pot fi achizitionate la un pret sub 100 de lei. Si dupa cum spuneam si mai sus ar trebui schimbate la fiecare revizie, iar in zonele de poluare mare chiar mai des.

Poate sunteti curiosi unde este pozitionat filtrul de polen in masina dumneavoastra. Cel mai bine ar fi sa consultati manualul utilizatorului pentru ca locul acestuia difera de la marca la marca,  de la model la model. Poate fi pozitionat in cele mai ciudate locuri: in exterior sub grila de la parbriz, sub torpedou sau chiar sub pedala de acceleratie (la unele modele Ford).

Nu ezita! Schimba filtrul de polen pentru o viata mai sanatoasa!