GeoOrbital Wheel iti transforma bicicleta intr-una electrica

GeoOrbital este un startup care a pornit acum doi ani in Cambridge, Massachusetts de un fost angajat Ford si SpaceX. Ideea lor trasnita este de a transforma orice bicicleta intr-una electrica prin schimbarea rotii fata cu produsul lor, GeoOrbital Wheel. Proiectul a inceput in noiembrie 2014 si au ajuns la a cincea generatie a rotii care se pare ca este si cea finala.

Designul este inspirat dupa faimoasa roata luminata a motocicletei din filmul TRON: Legacy, aparut in 2010. Angrenajul este creat dintr-un aluminiu special, folosit la construirea navetelor spatiale. Din cele trei rotite care pun in miscarea bicicleta doar una este propulsata de motorul electric, celelalte doua ajutand la stabilitate.

Caracteristici GeoOrbital Wheel
  • dimensiunea de 26 inch sau 700cc (28/29 inch)
  • pneul conceput dintr-un cauciuc special care nu se sparge chiar daca este strapuns de obiecte taioase
  • propulsia asigurata de un motor electric in curent continuu de 500W
  • alimentata de o baterie Panasonic, litiu-ion de 36V, detasabila
  • atinge o viteza maxima de aproximativ 30 km/h in doar 6 secunde
  • distanta maxima intre doua incarcari consecutive este de 30 km sau 80 km daca se mai si pedaleaza pe parcurs
  • se instaleaza in mai putin de un minut
  • bateria dispune de un port USB pentru incarcarea  altor dispozitive mobile

Pe langa roata propriu-zisa, se mai gaseste si o a doua componenta care se ataseaza de coarnele bicicletei. Aceasta este compusa dintr-un buton pentru acceleratie si un set de leduri pe post de indicator al gradului de incarcare al bateriei.


Puncte pro gasim versatilitatea angrenajului care poate fi montat pe 95% dintre bicicletele existente pe piata. De asemenea acumulatorul se poate detasa si folosi ca un acumulator extern gigantic pentru situatiile cand nu pedalezi si vrei sa iti incarce alte gandget-uri mobile. Acesta se poate incarca atunci cand mergi la vale, cand pedalezi sau cand franezi.

Puncte contra gasim faptul ca roata este putin cam grea, ajungand la 9 kilograme, fapt ce face ca bicicleta, cu totul, sa cantareasca aproape dublu fata de greutatea initiala.


Creatorii GeoOrbital Wheel planuiesc sa inceapa productia pana la sfarsitul acestui an, la un pret de pornire care sa nu depaseasca 1000$. Pentru a grabi procesul acestia au lansat o campanie de strangere de fonduri pe platforma Kickstarter. In momentul redactarii acestui articol au depasit cu mult obiectivul setat la 75 000 $, strangand peste 300 000 $ de la peste 40 de sustinatori ai proiectului.

Daca doresti sa detii GeoOrbital Wheel inainte de lansarea oficiala alatura-te si tu campaniei si poti obtine produsul cu aproximativ 30% mai ieftin.