Germania doreste sa elimine taxele pentru autovehiculele electrice

In incercarea de a impulsiona vanzarile de autovehicule electrice, guvernul german intentioneaza sa adopte masuri de reducere a taxelor pentru posesorii acestora.

Surse din interiorul guvernului spun ca planul este ca fiecare persoana care cumpara o masina electrica pana in 2020, sa fie scutita de taxele aferente pentru o perioada de 10 ani.

Mai mult, se zvoneste lansarea unui program guvernamental de stimulare a avansului tehnologic in fabricarea unor acumulatori mai eficienti.

Autoritatile de la Berlin vor aloca un miliard de euro in urmatorii ani pentru stimularea segmentului electric al industriei auto. Se doreste cresterea numarului de masini electrice la un milion pana in 2020. Momentan sunt inregistrate doar 50 000 de autovehicule electrice. Acestui plan i s-au alaturat toti constructorii auto nemti, care in momentul actual au spre vanzare 30 de modele electrice sau hibride. Doar BMW prin al sau i3, Volkswagen prin E-Golf si E-Up si Daimler prin Mercedes B-Class si Smart For Two Electric sunt producatorii care comercializeaza masini complet electrice, restul fiind hibride. Audi planuieste sa lanseze un SUV electric pana in 2018, iar Porsche promite sa lanseze programul „Motion E” prin care mai multe modele vor dispune si de varianta electrica.

Germania se alatura astfel Norvegiei si Olandei care au adoptat deja masuri similare de „electrificare” auto.

Pe langa toate acestea, cea mai mare economie a Europei parcurge o perioada de tranzitie energetica prin care doreste sa faca trecerea spre producerea de energie prin surse nepoluante, pana la mijlocul secolului. Planuiesc sa inchida centralele nucleare pana in 2022 si sa investeasca masiv in alte metode de producerea a energiei electrice, fara impact asupra mediului: eoliana, solara, hidro, iar acestea sa satisfaca peste 80% din nevoile interne.

Sa speram ca si alte tari din spatiul comunitar european vor urma initiativa Germaniei, iar printre ele se va regasi si  tara noastra scumpa si draga, Romania.