India, Norvegia si Olanda vor numai masini electrice

Ministrul transporturilor din India a declarat ca isi doreste ca pana in 2030 in tara  sa se comercializeze numai masini electrice. Probabil nu a auzit de Olanda si Norvegia, care isi doresc acelasi lucru dar mai curand, incepand cu 2025.

Propunerea Olandei de a elimina masinile care au alimentarea pe benzina si motorina, inca nu este acceptata fiind categorisita de unele partide politice ca fiind una „imposibila”.

Norvegia doreste sa reduca drastic emisiile de carbon cu 45% pana in 2025. O treime din emisii provin de la automobile, camioane, autobuze si feriboturi. Pentru a-i convinge pe clienti sa cumpere masini electrice, Norvegia a implementat cateva masuri : posesorul unui autovehicul electric nu plateste taxe, impozit, nicio taxa de vanzare, taxe pe autostrada sau poduri. Parcarea in oras este gratuita, la fel si incarcarea, transportul cu feribotul este gratuit si pe deasupra ai acces si pe benzile destinate transportului in comun.

Guvernul indian intentioneaza sa gaseasca o metoda sa isi ajute potentialii clienti sa cumpere masini electrice. In schimb, pentru olandezi si norvegieni este mult mai accesibila achizitionarea unui vehicul electric din punct de vedere financiar.

Ramane sub semnul intrebarii daca este mai rentabila sau nu achizitionarea unei masini electrice, mai ales ca pretul titeiului a scazut destul de mult. Bateriile unui vehicul electric isi pierd din autonomie si trebuie schimbate la o anumita perioada. Asta inseamna costuri in plus.

Trebuie luata in calcul si dezvoltarea unei infrastucturi cu statii de incarcare a bateriilor, tarile nordice stand mult mai bine la acest capitol.

Americanii de la Tesla pe de alta parte ofera 8 ani garantie pentru acumulatori. Insa Tesla nu este o masina ieftina. Ei au inceput cu modele luxoase de 100.000 euro dar in luna aprilie au lansat Tesla Model 3 la un pret mai decent, pornind de la 35.000 euro.

Insa majoritatea clientilor isi doresc o masina electrica cu un pret in jur de 10.000 de euro si cu o autonomie de minim 300 km. Momentan este imposibil insa, tehnologia avanseaza intr-un ritm alert si nu este exclus ca pana in 2025  productia auto sa fie bazata 100% pe masini electrice.

Sursa: reneweconomy.com

 

Alte articole despre masini electrice