Johan Cruyff si masinile

A fost un monument al sportului, a inventat fotbalul total, a castigat de trei ori  Balonul de Aur, insa pe langa fotbal a avut si alte doua pasiuni. Una cunoscuta de toata lumea si care i-a adus mari probleme de sanatate: fumatul si alta mai putin cunoscuta dar caracteristica majoritatii fotbalistilor de top: masinile de lux.

Johan Cruyff, caci despre el vorbim, a fost omul care a atras langa el marile companii auto inca de la inceputul carierei sale ca fotbalist profesionist. Alfa Romeo a fost una dintre primele masini alaturi de care Cruyff s-a afisat. La numai 21 de ani, olandezul s-a lasat fotografiat intr-un model al acestei companii auto. Alfa Romeo GTA a fost una dintre masinile sport care a produs senzatie printre amatorii de viteaza in acea perioada. Cine credeti ca a fost artizanul acestei lovituri? Bineinteles,  Johan Cruyff, un idol printre pasionatii de sport ai vremii si alaturi de care Alfa Romeo a reusit sa faca un partereriat de success pe o perioda lunga de timp.

Si Citroen a fost una dintre masinile pe care Johan Cruyff le-a achizitionat. Modelul Citroen CX a fost ales de olandez pentru siguranta  ridicata dar si pentru calitatea deosebita a condusului. Imediat ce o imagine cu Johan Cruyff langa un Citroen a fost publica in presa vremii aceasta a facut inconjurul lumii. Rezultatul: peste 1 milion de modele Citroen CX s-au vandut in intreaga lume.

Din garajul lui Cruyff nu putea sa lipseasca un model Porsche. In anul 1968, acesta si-a achizitionat un Porsche 911. Se intampla la numai 6 ani de la lansarea modelului, iar olandezul a fost printre putinii cumparatori ai vremii.

Nu doar industria auto a beneficiat de influenta pe care a avut-o Johan Cruyff in perioda sa de glorie ca fotbalist, ci si alte industrii adiacente celei auto. Acesoriile auto cu chipul fotbalistului au fost la mare cautare in acea vreme.

Poate parea un lucru comun in ziua de astazi sa vorbim despre asociarea dintre un fotbalist si masinile sale, dar in anii 60-70 preocuparile fotbalistilor erau altele. Johan Cruyff a fost unul atipic privit din prisma pasiunilor sale.

Din pacate legenda in varsta de 68 de ani ne-a parasit pe 24 martie 2016 dupa ce a pierdut lupta cu boala sa: cancer la plamani.

Sa iti fie tarana usoara Johan Cruyff! 🙁