Legea privind eliminarea taxei auto a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Taxa auto eliminată

Klaus Iohannis, Președintele României, a promulgat vineri, 6 ianuarie, legea care elimină 102 taxe, inclusiv cea auto. Aceasta va intra în vigoare de la data de 1 a următoarei luni, după publicarea în Monitorul Oficial, în cazul de față 1 februarie.

Timbrul de mediu fusese deja declarat ilegal de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene la jumătatea lunii iunie 2016, la fel ca și toate celelalte forme ale taxei auto, iar statul român urma să stabilească modalitatea prin care va restitui banii.

Procedura de restituirea a taxei auto

Astfel, începând din 12 aprilie şi până cel târziu în 31 decembrie 2020, poți solicita restituirea taxei auto prin completarea unei cereri care să includă și contul bancar în care vrei să primești banii. Cererea trebuie predată personal sau prin poșta cu confirmare de primire la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) împreună cu chitanța care atestă plata taxei auto, o copie după actul de identitate, o copie după cartea de identitate a vehiculului şi o copie după certificatul de înmatriculare. Dacă predarea cererii se face personal, ultimele trei documente trebuie prezentate şi în original.

În cazul în care nu mai ai chitanţa care demonstreze plata taxei auto, ANAF va cauta în baza de date informațiile existente despre vehicul, pentru a afla dacă s-a plătit o taxă de poluare care face obiectul restituirii banilor.

Instituția îți va oferi un răspuns la solicitare în termen de 45 de zile, banii vor fi restituiți în tranșe de câte 20% pe parcursul a 5 ani, iar la suma plătită se adaugă și dobânzi calculate în funcție de indicele prețurilor de consum calculat de Institutul Național de Statistică. Totuși, este important de precizat că, dacă ai datorii la ANAF, acestea vor fi acoperite automat din suma pe care trebuie să o primești pentru taxa auto.

Nu în ultimul rând, ANAF îți poate solicita documente suplimentare pentru aprobarea cererii, iar acestea trebuie trimise în cel mult 60 de zile, întrucât în caz contrar cererea de restituire va fi respinsă.