Noul sistem inteligent de la Ford care te fereste de amenzi

In Europa sunt peste 35 000 de camere de monitorizare a traficului, iar numarul lor este intr-o continua crestere. In unele tari limitarile de viteza au devenit din ce in ce mai mici, in timp ce amenzile din ce in ce mai mari. Conducatorii auto sunt nevoiti sa devina din ce in ce mai atenti, ca sa evite depasirea limitei de viteza.

In ajutorul lor a venit Ford, prin modelul S-Max care a fost dotat anul trecut cu un sistem automat de reducere a vitezei denumit „Intelligent Speed Limiter”. Se pare ca optiunea a fost foarte populara astfel incat 95% dintre clientii Ford au ales-o deja. Acestia o pot activa printr-o simpla comanda de pe volan si pot seta viteza maxima de rulare a autovehiculului. Sistemul foloseste camere de luat vederi pentru a scana semnele de circulatie de pe margine si astfel adapteaza viteza in functie de acestea. Mai mult afiseaza si alte informatii conducatorului auto pe consola de pe bord. In plus masinile care sunt dotate cu sisteme de navigatie folosesc hartile existente pentru a imbunatati acuratetea sistemului.

Practic sistemul functioneaza tot timpul cat masina este in miscare si te ajuta sa mergi in limitele legale de viteza. Probabil sunteti curiosi cum functioneaza. Ei bine, acesta nu actioneaza sistemul de franare cum probabil majoritatea v-ati gandit, ci incetineste autovehiculul folosind asa zisa „frana de motor” prin reducerea electronica a cantitatii de combustibil care ajunge la motor.

Aditional conducatorul auto este avertizat si printr-un semnal acustic daca totusi se depaseste viteza legala. Ca si in cazul pilotului automat, se poate trece peste limitare prin apasarea ferma a pedalei de acceleratie.

Pe de alta parte „Intelligent Speed Limiter” ajuta la reducerea stresului din timpul condusului ajutand conducatorii auto sa ruleze in limitele legale de viteza. Acestia nu sunt intotdeauna costienti de depasirea vitezei, ajungand sa isi dea seama de acest lucru mult prea tarziu, cand primesc amenzile acasa prin posta, sau cand sunt opriti de masina politiei rutiere.

Suntem de acord ca sistemul ajuta mult conducatorii auto mai ales cand patrund in regiuni necunoscute iar observarea din timp a indicatoarelor rutiere este o problema mare.