Romania a pierdut o investitie de 500 de milioane de euro

Astazi concernul german Daimler a anuntat o investitie de 500 de milioane de euro, in Polonia, pentru construirea primei fabrici de motoare in afara Germaniei si care se afla in interiorul spatiului comunitar. Spunem asta pentru ca ei mai detin o fabrica de motoare pe continentul asiatic, tocmai in China.

Initial ei isi anuntasera intentia sa investeasca in Transilvania, unde detin doua fabrici, la Sebes si Cugir, producatoare de cutii de viteza automate si casete de directie, dar au ales Polonia.

Nemtii si-au justificat alegerea prin lipsa infrastructurii si a personalului calificat din tara noastra. Ei au mai mentionat ca au primit importante ajutoare de la statul polonez pentru demararea investitiei. Suntem curiosi ce le-a oferit guvernul polonez, iar cel roman nu a putut sa o faca. Am pierdut astfel o importanta oportunitate de a ne consolida pozitia de principal furnizor de componente auto pentru Daimler, dar si alte 1500 de locuri de munca care ar fi aparut odata cu finalizarea investitiei.

Pe viitor, Daimler si-a manifestat dorinta de a construi o fabrica de asamblare undeva tot in regiune. Sa speram ca Guvernul Romaniei va invata ceva din aceasta lectie. Suntem curiosi ce va fi dispus sa faca pentru a nu rata si aceasta mare oportunitate.