Top 5 cele mai sigure masini la protejarea pietonilor in testele Euro NCAP din 2015

In Europa, aproximativ 14% din strazile circulate de masini sunt traversate de pietoni. Destul de mult, nu?.. si de aceea ne punem intrebarea fireasca: care sunt cele mai sigure masini la protejarea pietonilor in cazul unui impact frontal. In ajutorul nostru a venit organizatia independenta Euro NCAP, cea care se ocupa de ani de zile sa aduca in fata cele mai sigure masini care pot fi conduse pe drumurile publice, dar si sa ne avertizeze asupra celor mai periculoase. Testele realizate anul trecut nu fac decat sa intareasca ceea ce declara fiecare producator  in parte despre cat de sigure sunt modelele lor.

Punctajul pentru protejarea pietonilor in cazul unui impact a fost determinat prin verificarea partii frontale (capota, amortizor, bara de protectie, aripi laterale). O echipa de experti Euro NCAP a evaluat apoi riscul de accidentare al pietonilor in urmatoarele zone: cap, pelvis si picioare.

Masinile care vin dotate cu sisteme automate de franare sau detectie a obstacolelor au fost avantajate, primind un scor mai bun.

Mai jos clasamentul alcatuit de Euro NCAP la testele efectuate in 2015:

1. Mazda MX-5
Protectia pietonilor 33.7 Puncte 33.1 Puncte
Impact la cap 21.7 Puncte
Impact in zona pelvisului 6 Puncte
Impact la picioare 6 Puncte

 

Noul Model japonez a punctat 93% in timpul testului. Astfel a obtinut 21.7 puncte pentru protectia la impactul cu capul, 6 puncte pentru impactul in zona pelvisului si 6 puncte pentru impactul la picioare. Un scor total de 33.7 puncte a fost suficient ca sa isi adjudece primul loc.

 

2. BMW Z4
Protectia pietonilor 33.1 Puncte 33.1 Puncte
Impact la cap 21.3 Puncte
Impact in zona pelvisului 6 Puncte
Impact la picioare 5.8 Puncte

 

Modelul BMW a obtinut un procentaj de 91% in teste si punctaje asemanatoare cu cele ale lui MX-5.

 

3. Infiniti Q30
Protectia pietonilor 33 Puncte 33.1 Puncte
Impact la cap 21 Puncte
Impact in zona pelvisului 6 Puncte
Impact la picioare 5.8 Puncte

 

Probabil va intrebati cum un model cu un design frontal atat de agresiv a patruns in acest top. Raspunsul sta in noile sisteme de siguranta implementate pe Q30 si care au influentat rezultatul testului destul de mult. Una peste alta se pare ca Infiniti Q30 este o masina foarte sigura pe strazi, obtinand un procentaj de 91% in testul „pedestrian” al celor de la Euro NCAP.

 

4. Mazda CX-3
Protectia pietonilor 30.3 Puncte 33.1 Puncte
Impact la cap 20 Puncte
Impact in zona pelvisului 4.3 Puncte
Impact la picioare 6 Puncte

 

Desi tehnic este un crossover CX-3 a primit un procentaj de 84%, mult mai bine decat multe alte modele de oras precum Opel Astra sau alte modele Audi.

 

5. Mazda 2
Protectia pietonilor 30.3 Puncte 33.1 Puncte
Impact la cap 18.5 Puncte
Impact in zona pelvisului 5.8 Puncte
Impact la picioare 6 Puncte

 

Iata ca Mazda puncteaza inca o data in acest clasament, de data aceasta cu o masina mai micuta, de oras. Mazda 2 a primit acelasi scor ca fratele mai mare CX3, 84%.

 

Concluzii

Mazda a facut o treaba buna in privinta protectiei pietonilor avand 3 modele in top 5: Mazda 2, CX-3 si castigatorul MX-5.

Singura masina din top 5 careia i s-a acordat un rating de 5 stele la general in testele Euro NCAP este Infiniti Q30.